A szemüveg helyes használata – hogyan vigyázzunk szemüvegünkre?

Ahhoz, hogy szemüvegünk hosszú éveken keresztül hasznos társunk lehessen a mindennapokban, vigyáznunk kell rá. Ez nem ördöngősség, de van néhány alapszabály, melyet érdemes betartani.

Alapvető hiba, amikor a szemüveget egy kézzel vesszük le, szinte “lerántjuk” a fejünkről – minden esetben két kézzel, két száránál fogva vegyük le és fel a szemüveget! Hölgyeknél gyakran megfigyelhető, hogy szemüvegüket fejükre feltolva, hajráfként viselik. Ez szintén egy olyan használati mód, amely megrövidítheti a szemüveg élettartamát, így érdemes mellőzni ezt a rossz szokást is.

A helytelen berögződések mellett a szemüveget érő mechanikai hatásokra is figyelmet kell fordítanunk. Mindig óvja az erős hőhatásoktól szemüvegét, hiszen ez könnyen a keret deformálódását eredményezheti. Ne viselje szaunában és olyan helyzetekben, amikor kicsapódó forró gőz érheti (például sütőből, motorháztetőből). Ugyanígy kerülje a tisztító- és vegyhatású szerek, maró hatású anyagok szemüvegre jutását (a hétköznapi hajlakk is ezek közé tartozik), mert ezek a keretet és a lencsét is megsérthetik.

Soha ne tegye le lencsével lefelé szemüvegét, és ügyeljen rá, hogy ne érintkezzen durva vagy éles tárgyakkal, felületekkel. Tisztítását csak arra alkalmas eszközökkel végezze! Ahogy egy autó fényezését, úgy a lencse felületét is sérti, karcolja, ha a mikroszkopikus porszemeket megfelelő eltávolítás helyett csak “bedörzsöljük”.

Ami pedig a szemüveg tárolását illeti: amikor nem használjuk, tegyük tokba. A tok esetében a megfelelő méret alapvető, emellett jó, ha kemény fedelű, hogy táskánkba dobva se sérüljön.

Természetesen balesetek a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak. Viszont ha már megtörtént a baj, soha ne otthon próbálja helyrehozni azt, mindig kérje szakember segítségét! Az Opti Markt üzleteiben vásárolt szemüvegeket mindig helyben, rövid határidőn belül, díjmentesen szervizeljük!

Miért vásároljunk napszemüveget?

Napjainkban mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az UV-sugárzás elleni védekezést komolyan kell vennünk. Ahogy bőrünket óvjuk a káros sugaraktól, ugyanúgy figyelmet kell fordítanunk szemeink védelmére. A gondatlanság ugyanis számos rövid- és hosszútávú probléma okozója lehet: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, szürkehályog (cataracta) és kúszóhályog (pterygium) léphet fel, ha nem vigyázunk szemeink épségére. A nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás hosszabb távú hatásai ugyanis lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást.

A minőségi napszemüvegek segítenek abban, hogy mindezt megelőzzük. A visszaverődés miatt fokozottan erős az UV-sugárzás vízközelben, vízben vagy havas tájon, így ezeken a helyeken elengedhetetlen a napszemüveg viselése. Vezetés és sportolás közben nem csak az UV-védelem indokolja a napszemüveg viselését, de ha vakításnak vagyunk kitéve, reakcióidőnk nő, a biztonság csökken. A gyerekek érzékeny szemeinek óvása szüleik feladata, ahogy az is, hogy már egészen kicsi korban hozzászoktassák őket a napszemüveg viseléséhez.

A napszemüvegek előnyeiről azoknak sem kell lemondaniuk, akik optikai szemüveget viselnek: számukra dioptriás napszemüvegek vagy napszemüveg előtétes optikai keretek jelentik a megoldást.

Mindezek mellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy egy jó szemüveg minden esetben öltöztet – legyen szó optikai vagy napszemüvegről, egy stílusos, jól megválasztott darab megjelenésünk éke lehet!

Mit kell tudni a polarizált napszemüvegekről?

Sokat emlegetjük a hétköznapokban is, mégsem tudjuk pontosan, mit is takar a “polarizált” kifejezés. A polarizált napszemüvegek ugyanolyan hatékony UV-védelmet biztosítanak, mint hagyományos társaik, a polarizált lencsék felületén azonban egy sajátos filmszerű réteget, polarizált bevonatot találunk. Ennek a rétegnek köszönhetően elkerülhetjük az úgynevezett vakítást. Ez egy olyan optikai jelenség, amelyet a sík felületekről visszavert polarizált fény okoz.

Hogyan nyújt megoldást ez ellen a polarizált napszemüveg viselése? A polarizált lencse csak a függőleges irányú fénysugarakat engedi át, a vízszintes (sík) felületekről visszaverődő sugarakat megszűri, így ezek már nem jutnak el a szemhez. Ha még egyszerűbben szeretnénk megfogalmazni, azt mondhatnánk, hogy a polarizált lencsék lényege, hogy blokkolják a különböző felületekről érkező vakító fényt.

A vakítással mindannyian találkoztunk már. Alapvetően nagyon kellemetlen jelenség, de vezetés vagy sportolás közben egyenesen veszélyes is lehet, hiszen csökkenti a látáskomfortot, a színérzékelést, a tér- és mélységérzékelést. Havon, jégen és vízfelszínen a legzavaróbb, de a szabadban bárhol jelentkezhet, például ablakokon, tükröződő felületeken, autók szélvédőjén, úttesten. Ráadásul nem csak szikrázó napsütésben, de ködben, párában és szmogban is megnehezítheti életünket.

Emiatt a polarizált napszemüvegek viselése a mindennapokban is ajánlott, de autóvezetéshez, különböző vízi- és téli sportokhoz szinte elengedhetetlen, mivel csak a polarizált napszemüvegek védenek a vakítás ellen!

Ma már gyakorlatilag minden neves márka forgalmaz polarizált napszemüvegeket, általában barna, szürke vagy zöld színben. A dioptriás változatoknak köszönhetően pedig már azok is hozzájuthatnak a polarizált lencsékhez, akiknek nem tökéletes a látása.

A digitális eszközök hatásai szemünkre.

riport-optimarkt-nyiregyhaza-digitalis-eszkozok-hatasa

A digitális eszközök mindennapjaink elmaradhatatlan eszközei lettek. Számítógépek, okostelefonok, tabletek, LCD televíziók vesznek körül, szinte a nap minden percében. Sokan gondolják úgy, hogy ezek az eszközök nagy veszélyt jelentenek a szemünk épségére. De vajon így van ez? Vereb Tamás optometrista válaszolt a kérdéseinkre.

– Legtöbben a képernyők által kibocsájtott „kék fényt” tartják a legveszélyesebbnek, ha digitális eszközökről beszélünk. De mi is ez tulajdonképpen?

– A kék fény határos az ultraibolya fénnyel, és káros kék fénynek is hívják. A digitális berendezésekben találkozhatunk vele, de a fénycsövek és a napfény is ilyen, tehát minden időszakban hatása alatt vagyunk. Van pozitív és negatív hatása is. Pozitív, hogy a kedélyállapotot és a biológiai órát is befolyásolja. Segítségével tudjuk például, hogy mikor van nappal vagy éjszaka. De negatív hatásai is vannak, hiszen a betegségek mellett össze is zavarhatja ezt a biológiai órát. Ha például éjszaka vagy lefekvés előtt is ér bennünket ez a digitális eszközök által kibocsátott fény, a szervezet felélénkül és nem tudja, hogy aludnia kellene.

– A kék fény mellett milyen negatív hatása lehet a digitális eszközök túlzott használatának?

– Ha huzamosabb időt, akár több órát töltünk monitor vagy telefon képernyője előtt, az egy hosszú ideig tartó egy pontra fókuszálást eredményez, ami fárasztja a szemet, hiszen a közelre nézésnél nem nyugalmi, hanem egy feszült állapotban van. Ráadásul hajlamos az ember a pislogást is elfelejteni ilyenkor, aminek szemszáradás- pirosodás lehet a következménye. Bár ezek előidézhetnek szemproblémákat, jó tudni, hogy csak emiatt nem feltétlenül válunk szemüvegessé, ha viszont már eleve látásproblémáink voltak, a digitális eszközök túlzott használata más problémákat is okozhat.

– Mit tehetünk ezek elkerülése érdekében?

– A műkönnyek használata csökkentheti a szemszárazságot, de érdemes a digitális eszközök használata közben pihenőket beiktatni, illetve odafigyelni, hogy ne egy pontra fókuszáljunk, hanem pislogjunk. Igyekezzünk a monitorról vagy a telefon képernyőjétől félre-távolba nézni, hiszen ilyenkor van nyugalmi állapotban a szem. Léteznek már speciálisan a kék fény kiszűrésére alkalmas felületkezelésű szemüveglencsék, amelyek ezeket a fényeket megszűrik, és olyanok is használhatják, akiknek nincs szükségük egyébként szemüvegre. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, óránkénti 10-15 perces sétával és a szem mozgatásával, valamint Bluecontrol felületkezelésű szemüveggel tehát megelőzhető a szem további károsodása, növelhető a komfortérzet és elkerülhető az éjszakai álmatlanság.

Gyermekkori látásproblémák- okok, jelek, megoldások

riport-optimarkt-nyiregyhaza-gyermekkori-latasproblemak

A felnőttkori látásproblémák egy része már gyermekkorban kezdődik, és sokszor azért növekedhet extrém méretűvé, mert a szakemberek vagy a szülők nem vették időben észre az árulkodó jeleket, vagy nem erőltették a felírt szemüveg használatát. Interjúnkban Dr. Cselovszki Katalin szemorvost kérdeztük a gyermekkori látásproblémák okáról, jeleiről és arról, hogy mit tegyünk, ha kiderült: gyermekünknek szemüvegre van szüksége.

-Iskolakezdés előtt, szülőként mire érdemes figyelni, mik azok a jelek, amikből kiderülhet: gyermekünknek látásproblémái vannak?

– Nemcsak iskolakezdés előtt, hanem általában is érdemes figyelni a gyerekeket. Figyelmeztető jel lehet, ha közel hajol a rajzához, a könyvhöz, vagy a televízióhoz, de árulkodó lehet a tanulási nehézség, a betű-szám tévesztés, illetve a magatartás- problémák is.

– A gyerekek nem szólnak maguktól, ha látásproblémáik vannak?

-Nem, legalábbis addig nem, amíg kicsik. Az iskolában már jelzik, hogy nem látják a táblát, vagy feltűnhet, hogy tévesztenek. A pedagógus feladata is, hogy ilyenkor szakemberhez tanácsolja, hiszen nem minden esetben áll olvasási nehézség a tévesztés hátterében, sokszor ez már látásproblémára utalhat.

– A digitális eszközök elterjedése óta több lett-e a látásproblémás gyermek?

– Egyértelműen! A rövidlátás kifejlődését gyorsíthatja a digitális eszközök használata, igaz, ez inkább akkor lehetséges, ha már eleve látásproblémája van a gyermeknek. Egy felmérés szerint európai és afrikai gyerekek között hatalmas a különbség a rövidlátásban, de hasonlóan magas a különbség az európai és japán gyerekek között is. A japán gyerekek sokkal több időt töltenek a digitális eszközök előtt, mint az európaiak, ahogy azok is több ilyen eszközt használnak, mint az afrikaiak. De nemcsak a digitális eszközök okozhatják ezt, hanem a sok olvasás is.

– Mit tehet a szülő, ha ezeket a jeleket felismeri?

– Azonnal szemészeti vizsgálat szükséges gyerekszemészeten. Ez azért lényeges, mert a gyerekek szeme még nagyon alkalmazkodóképes, így azt csak speciális módon lehet mérni. Fontos, hogy ha kiderül a probléma, feltétlenül használnia kell a felírt szemüveget vagy takarást, mert sok későbbi kellemetlenséget előzhet meg ezáltal. Ma már nem ciki a szemüveg vagy a szemtakaró, mint 20-30 éve, ne hagyjuk tehát, hogy gyerekünk szeme tovább romoljon.

– Ez a romlás, amennyiben idejében észrevették, megállítható?

– Sajnos, a romlás rövidlátók esetében nem állítható meg, de le lehet azt lassítani, a mértékét csökkenteni. Ez a folyamatos látásromlás általában a növekedési időszak végéig tarthat (távollátás, kancsalság esetében ez nincs összefüggésben a növekedéssel). Azt azonban érdemes tudni, hogy ha nem kezd el a gyerek szemüveget használni, akkor olyan látásromlás következhet be, ami mértékében sokkal nagyobb lehet, mintha szemüveget viselne, és ez akár későbbi pályaválasztásnál is gondot okozhat.

Fontos tehát a jelek időbeni észlelése, azonnali szemvizsgálat, és a felírt szemüveg feltétlen használata. Ha ezeket szem előtt tartjuk, sok kellemtelenségtől és egészségügyi problémától kímélhetjük meg gyermekünket a jövőre nézve.