Látásvizsgálatok során egyre gyakrabban szembesülök vele, hogy mennyi páciens küzd szemszárazsággal.

A tünetek lehetnek: szúró, égő, vagy viszkető érzés a szemünkben, olyan, mintha homok került volna bele. A szem fényérzékennyé válhat, hűvös, szelesebb időben könnyezhetünk, vagy járhat szempirossággal és fájdalommal is.

Gyakori ok lehet, hogy a modern életvitel során kevesebbet pislogunk. Amikor hosszan nézzük a telefont, a képernyőket, vagy a munkánkba belemélyedünk, elfeledkezhetünk a pislogásról. Szemünk felületén a könnyfilm elterítéséhez 4-5 másodpercenként lenne ideális pislogni, ám ez percenként 1-2 alkalomra csökkenhet. Ekkor megindulhat a könnyfilm felszakadása, vékonyodása, és megjelenhetnek a panaszok.
Az okok között lehet még az alacsony páratartalmú, szárazabb levegő is a zárt és klimatizált belső terekben, ahol sokáig tartózkodunk.
A napi folyadékbevitel is nagyon fontos, hogy igyunk elegendő mennyiségű vizet. Ennek hiánya szervezetünkben a szemszárazság tüneteit okozhatja.
A könnyfilm vékonyodás ma már a fiatalabb korosztály problémája is, és nemcsak az idősebb embereket érinti.

A panaszok hátterében meghúzódhat gyulladás, allergia, vagy betegség is. A kontaktlencse viselés is ronthatja a könnyfilm állapotát, elvékonyítva azt. Ebben az esetben elengedhetetlenné válik műkönny használata.
A panaszok enyhítésének és a tünetek csökkentésének egyszerű és biztonságos megoldása a műkönny használata.
A műkönnynek két fő típusa van: a vizes bázisú és az olajos változat.
Tartalmazhatnak tápanyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, hyaluront, de akár visszaépíthetik a könnyfilm hibás részeit, regenerálhatnak.
Szívesen segítünk a megfelelő műkönny kiválasztásában.

Összefoglalva: a megfelelő műkönny használatán túl fontos a megfelelő folyadékbevitel, eleget pislogni, optimális korrekciójú szemüveget viselni, és legalább évente ellenőriztetni a látásunkat.
Szükség esetén szemészeti vizsgálat is ajánlott. A műkönnyek használatával enyhülnek, majd megszűnnek a panaszok. Ezzel megelőzhető egy nehezen visszafordítható, és akár súlyosabb panaszokat is okozó állapot.

Vattamány Szilvia – optometrista