A napszemüvegek elengedhetetlen védelmet nyújtanak, emellett divatos kiegészítők is. Megvédik szemét az ultraibolya (UV) sugárzástól, a nap által termelt sugárzási energiától. Ezek az UV-sugarak – beleértve az UVA és különösen az UVB sugarakat – károsítják a szem felszíni szöveteit, a szaruhártyát és a szemlencsét. Ez a károsodás szürkehályoghoz, makuladegenerációhoz és más látásromlással járó szembetegségekhez vezethet.

Napszemüveg kiválasztási tippek

A szem egészségének megőrzése érdekében tartsd szem előtt az 5+1 tippünket, amikor napszemüveget vásárolsz.

Ne érd be kevesebbel, mint 100%-os UV-védelemmel

Győződj meg arról, hogy van-e a napszemüvegen címke vagy matrica, amely szerint 100 százalékos UV-védelmet nyújt minden UV-fény ellen. Néhány címkén az áll, hogy „UV-400”, ez ugyanaz, mint a 100 százalékos UV-védelem.

A sötétebb napszemüvegek nem mindig jelentenek nagyobb UV-védelmet

Amikor napszemüveget keresel, ne tévesszen meg, hogy minél sötétebb a lencse, annál biztonságosabb a szemed számára. Csak a 100%-os UV-védelemmel rendelkező napszemüvegek nyújtják a szükséges biztonságot.

A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, de nem blokkolják az UV -sugarakat

A polarizált lencsék csökkentik a tükröződő felületekről, például vízről vagy utakról visszaverődő tükröződést. A polarizáció önmagában nem nyújt UV-védelmet. Ehelyett jobb élményt nyújt bizonyos tevékenységekhez, mint például a vezetés, a csónakázás, horgászás vagy a golfozás. Fontos leellenőrizni a polarizált napszemüvegek címkéjét, hogy megbizonyosodj arról, hogy maximális UV-védelmet nyújtanak.

A nagyobb napszemüveglencsék jobbak

A napszemüvegnek minél nagyobb lencsékkel kell rendelkeznie, hogy korlátozza az oldalról bejutó UV-sugarakat és megvédje a szemet a napsugárzás okozta károsodástól.

A lencse színe nem számít az UV-védelem szempontjából

A színes lencsékkel ellátott napszemüvegek nem zárnak ki több napot. A barna vagy rózsaszínű lencse azonban nagyobb kontrasztot biztosíthat. A tükörbevonatok vékony fémbevonatú rétegek egy közönséges napszemüveglencsén, amik csökkentik a szembe jutó látható fény mennyiségét. Ne feledd, hogy a nagyon sötét színű lencsék menőnek tűnhetnek, de nem feltétlenül blokkolnak több UV-sugárzást.

Az ár nem függ össze a védelemmel

A napszemüvegnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A 100 százalékos UV-blokkolású napszemüveg jobb választás, mint a védelem nélküli dizájner napszemüvegek.

Amikor a napszemüveg nem segít

A normál napszemüveg nem védi a szemet bizonyos fényforrásoktól, például a szolárium és a hegesztés. Ezekhez a szélsőséges helyzetekhez speciális lencseszűrőkre van szükség. A napszemüvegek akkor sem nyújtanak védelmet, ha közvetlenül a napba nézel, beleértve a napfogyatkozás idejét is. Ezt soha nem szabad megtenni!

Ha a megfelelő szemvédelem nélkül nézed az említett fényforrások bármelyikét, az fotokeratitiszt okozhat. A fotokeratitisz súlyos és fájdalmas, akár a retinát is károsíthatja, ami a központi látás végleges elvesztéséhez vezethet.

Egyesek azon tűnődnek, hogy a régebbi napszemüvegek még mindig védik-e szemét az UV-fénytől. A kutatások nem mutatták ki, hogy az UV-védelem az idő múlásával csökken-e, de leellenőrizheted üzleteinkben napszemüveged UV-védelem szintjét.

Forrás: American Academy of Ophthalmology