Szemüveg vásárlás előtt, ha megkérdezzük a vevőt, hogy van-e speciális igénye a lencsével kapcsolatban, tízből nyolcszor ez a kérés hangzik el elsőként. Esetleg még emelve a tétet, miszerint: legyen megkarcolhatatlan (na, ezt még leírni is egy kihívás..:)  ) ! Az őszinte eladó ilyenkor töredelmesen bevallja, hogy ilyen nem igazán létezik, aki meg nem annyira őszinte, az rábök egy felületkeményített lencsére, hogy: ez az! De tényleg az?

Sokan emlékszünk még rá, amikor néhány éve internetes videókon úgy tesztelték a telefonok kijelzőjét, hogy csavarhúzókkal karistolták, vagy betették zsebükbe a kulcscsomó mellé, esetleg egy szerszámokkal teli dobozba, amit még össze is ráztak. Természetesen a kijelzőnek nem lett semmi baja! Aztán a vevők sorban vitték vissza a telefonokat tönkrement kijelzőkkel, mert ők is szerették volna megmutatni, mit bírt a készülékük… 

Igaz, ami igaz: az üvegfóliák, vagy esetünkben az üveg szemüveglencsék jóval keményebbek, ellenállóbbak a karcolásokkal szemben, de azokat is meg lehet karcolni, és mivel sokkal törékenyebbek és nehezebbek, mint a műanyag, ezért a szemüveglencsék nagyon kis százaléka készül csak üvegből. A műanyag lencsék könnyebbek, jobban lehet őket különböző felületkezeléssel ellátni, és mint említettük, nem törnek olyan könnyen, mint az üveg. Cserében viszont puhábbak, ami egyenesen vezet oda, hogy megkarcolni is könnyebb őket. Az átlag szemüveghasználói szemszögből talán ez a legnagyobb hátránya az üveglencsékkel szemben. 

Mit lehet ilyenkor tenni? Keményebbé kell “varázsolni” a felületét. Ezt egy speciális lakkréteggel teszik meg, amit egyenletesen és nagyon vékonyan felvisznek a műanyag lencsék felületére. Ennek hatására a lencse keményebb lesz, így az apró, porszemek okozta karcolódásoknak jobban ellen tud állni. Ezt a folyamatot nevezik felületkeményítésnek. A lencsegyártó cégek folyamatosan kísérleteznek, hogy olyan lakkréteget találjanak, ami optikailag nem rontja a képet, de a lencse ellenállóbb lesz tőle. A lakk minősége és mennyisége keményebb-ellenállóbb lencsét eredményez, de ezek nagy sérülések ellen nem védenek, csupán az apró porszemek okozta felületi karcolódásoknak állnak ellen. 

Fontos tudni, hogy egy kemény tárggyal- anyaggal ez a lakkréteg megsérthető, illetve az alkoholos szemüvegtisztítók is károsíthatják az épségét. Ilyenek lehetnek a bolti forgalomban kapható úgynevezett “nedves szemüvegtörlők” is, amelyek egyrészt az alkoholtartalom, másrészt a papírban előforduló farostok miatt a szemüveg felületkezelését erősen roncsolhatják. Az így keletkezett karcolások, felületleválások nem tartoznak a garanciális hibák közé! 

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mivel érdemes tisztítani a lencséket? Amennyiben csak az ujjlenyomatokat, enyhébb szennyeződéseket szeretnénk eltávolítani, azt egy puha kendővel óvatosan meg tudjuk tenni. A mikroszálas törlőkendők a legalkalmasabbak erre a feladatra, amelyek néhány alkalommal moshatóak is. Amennyiben makacsabb szennyeződés vagy por található a lencsén, érdemes folyó víz alatt óvatosan megmosni, vagy alkoholmentes lencsetisztító folyadékot használni, majd finoman megtörölni. 

A helyes tisztítás mellett kerüljük az extrém magas hőmérsékletet, gőzt, magas páratartalmat, illetve klóros vagy sós vizet, mert ezek is tönkretehetik a lencse felületkezelését. Ezek figyelembevételével hosszú ideig nyújthat viselőjének éles és tiszta látást az üzleteinkben vásárolt szemüveg.