A digitális eszközök mindennapjaink elmaradhatatlan eszközei lettek. Számítógépek, okostelefonok, tabletek, LCD televíziók vesznek körül, szinte a nap minden percében. Sokan gondolják úgy, hogy ezek az eszközök nagy veszélyt jelentenek a szemünk épségére. De vajon így van ez? Vereb Tamás optometrista válaszolt a kérdéseinkre.

– Legtöbben a képernyők által kibocsájtott „kék fényt” tartják a legveszélyesebbnek, ha digitális eszközökről beszélünk. De mi is ez tulajdonképpen?

– A kék fény határos az ultraibolya fénnyel, és káros kék fénynek is hívják. A digitális berendezésekben találkozhatunk vele, de a fénycsövek és a napfény is ilyen, tehát minden időszakban hatása alatt vagyunk. Van pozitív és negatív hatása is. Pozitív, hogy a kedélyállapotot és a biológiai órát is befolyásolja. Segítségével tudjuk például, hogy mikor van nappal vagy éjszaka. De negatív hatásai is vannak, hiszen a betegségek mellett össze is zavarhatja ezt a biológiai órát. Ha például éjszaka vagy lefekvés előtt is ér bennünket ez a digitális eszközök által kibocsátott fény, a szervezet felélénkül és nem tudja, hogy aludnia kellene.

– A kék fény mellett milyen negatív hatása lehet a digitális eszközök túlzott használatának?

– Ha huzamosabb időt, akár több órát töltünk monitor vagy telefon képernyője előtt, az egy hosszú ideig tartó egy pontra fókuszálást eredményez, ami fárasztja a szemet, hiszen a közelre nézésnél nem nyugalmi, hanem egy feszült állapotban van. Ráadásul hajlamos az ember a pislogást is elfelejteni ilyenkor, aminek szemszáradás- pirosodás lehet a következménye. Bár ezek előidézhetnek szemproblémákat, jó tudni, hogy csak emiatt nem feltétlenül válunk szemüvegessé, ha viszont már eleve látásproblémáink voltak, a digitális eszközök túlzott használata más problémákat is okozhat.

– Mit tehetünk ezek elkerülése érdekében?

– A műkönnyek használata csökkentheti a szemszárazságot, de érdemes a digitális eszközök használata közben pihenőket beiktatni, illetve odafigyelni, hogy ne egy pontra fókuszáljunk, hanem pislogjunk. Igyekezzünk a monitorról vagy a telefon képernyőjétől félre-távolba nézni, hiszen ilyenkor van nyugalmi állapotban a szem. Léteznek már speciálisan a kék fény kiszűrésére alkalmas felületkezelésű szemüveglencsék, amelyek ezeket a fényeket megszűrik, és olyanok is használhatják, akiknek nincs szükségük egyébként szemüvegre. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, óránkénti 10-15 perces sétával és a szem mozgatásával, valamint Bluecontrol felületkezelésű szemüveggel tehát megelőzhető a szem további károsodása, növelhető a komfortérzet és elkerülhető az éjszakai álmatlanság.

Gáll Róbert