Amikor napszemüveget választunk, a legfontosabb a tökéletes UV-védelem. Ezt a szemüveghez mellékelt tanúsítvány meglétével ellenőrizhetjük. A döntés viszonylag egyszerű: ha nem látjuk az UV400 jelzést, ne vegyük meg a napszemüveget. Ha biztos az UV-szűrőképesség, a következő kérdés, hogy mennyire legyen sötét a napszemüveg lencséje. Fontos, hogy a sötétebb lencse a szemünkbe jutó látható fényből enged át kevesebbet, tehát ez nem befolyásolja az UV-sugárzás elleni védelmet.

A napszemüveglencsék egyik legfontosabb tulajdonsága a fényáteresztő képességük, vagyis a sötét vagy világos árnyalatuk. Erre a gyártók egységes kategorizálást használnak 0-tól 4-es jelzésig. Az alapszabály az, hogy a magasabb szám sötétebb lencsét jelent. Mindegyik kategória más igényekre és felhasználásra készül. Bármennyire is erős a napfény, a legsötétebb lencsékre csak ritkán van szükségünk.

0-ÁS KATEGÓRIA

Ez a legkevésbé napszemüvegnek nevezhető kategória. A látható fény 80-99 százalékát átengedi, vagyis inkább nevezhető színezett, mint napszemüveglencsének. Felhős időben, szórt fényhez ajánlható, és ha a szemüvegviselés elsődleges célja a megjelenés.

1-ES KATEGÓRIA

Az ilyen napszemüveglencsék viszonylag világosak és általában a látható fény 45-80 százalékát engedik át. A napfény erejének enyhe ellensúlyozására ajánlott, változó, de általában napos időben.

2-ES KATEGÓRIA

Ezek már megjelenésükben is igazi napszemüveglencsének látszanak. A látható fénynek akár a háromnegyedét is képesek kiszűrni, de általában 20-45 százalékát engedik át. Közepesen erős napsütésben ajánlhatók, amikor a környezetből viszonylag kevés visszatükröződő fény éri a szemet.

3-AS KATEGÓRIA

Erős napsütésben a 3-as kategóriájú napszemüveg lencsék a legalkalmasabbak a szem védelmére. Ez a kategória ajánlható a sok fényt visszatükröző környezetben, vízparton vagy sípályákon. Az ilyen napszemüveglencsék a látható fénynek csupán a 10-20 százalékát engedik át, és egyértelműen sötétek. Általános használatra a 3-as kategóriánál sötétebb napszemüveg nem ajánlott.

4-ES KATEGÓRIA

Ezek a legsötétebb napszemüveglencsék. Autóvezetéshez kifejezetten nem ajánlottak, hiszen a látható fénynek csupán 3-8 százalékát engedik át, vagyis számos olyan vizuális ingert kiszűrnek, amelyre az úton oda kell figyelnünk. Ráadásul az ilyen lencsék mgött a pupilla jobban kitágul, így a napszemüveg levételével nagyon sok fény juthat a szembe, ami káros lehet látásunkra. Extrém erős napsütésben, vízi- és téli sportoknál, sok visszavert fény esetén mégis sokan szeretik az ilyen napszemüveglencséket.

KATEGÓRIÁTÓL FÜGGETLENÜL

Ha nem végzünk extrém fényterheléssel járó tevékenységet, a fentiek alapján egyértelműen a 2-es és 3-as kategória ajánlott nyáron. De ugyanilyen sötét lencsékkel védik a látásunkat a fejlett fényre sötétedő szemüveglencsék is, amelyek 3-as kategóriájú napszemüveglencsévé sötétednek erős napsütésben. Ha ennél sötétebbek lennének, az számos élethelyzetben már zavaró lenne.

Ha napszemüveget vagy dioptriás napszemüveglencsét választunk, a 0-ás és 1-es kategóriát csak zavaró tükröződések, és a napfény erejének minimális enyhítése, esetleg a megjelenésünk érdekében válasszuk. 4-es kategóriájút pedig akkor, ha extrém erősségű napfényben űzzük kedvenc sportunkat vagy hobbinkat. Azonban ismét hangsúlyozzuk: bármilyen erősségű és színű is legyen a napszemüveglencse, ragaszkodjunk a tökéletes UV védelemhez!