Mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?- kérdezik gyakran, főleg a kezdő “multisok” az optikába betérve. Az nagyon sok dologtól függ!- próbál több információt szerezni a rutinosabb látszerész-eladó. “Csak egy átlagos árat mondjon”- hangzik az esetek nagy többségében a válasz a vevőktől. Csakhogy ezzel még egyáltalán nem kerültünk közelebb a megoldáshoz.

A multifokális lencsék használatára akkor merül fel az igény, amikor egy bizonyos életkor után, a kezdetben még akár egy lencsével is elboldoguló szemüvegviselő észreveszi, hogy bizony mostantól külön dioptria és ezzel együtt két szemüveg szükséges: távolra és olvasáshoz. Tovább bonyolítja a dolgot, ha a munkatávolság valahol a kettő között, olyan 35-50 cm körül van (pl. egy számítógép monitorja), mert akkor már egy harmadik lencse, egy úgynevezett munkaszemüveg is bejön a képbe, tehát a három szemüveg cserélgetése helyett mindent eggyel szeretne megoldani. 

Talán ennyi is elég lenne, hogy az érdeklődő vásárló rájöjjön: ha valóban használható-pontos- kényelmes multit szeretne, akkor annak az ára nem mondható meg hasraütésszerűen, de igazából ez még csak a kezdet. 

Ha már pontosan ismerjük a dioptriát (távoli és olvasó), akkor kezdődik a lencse kiválasztása és a kérdések felvetése. 

 • Ha a dioptria magasabb, legyen-e, és milyen mértékben vékonyítva? 
 • Szükséges-e esetleg speciális alapanyagú lencse, pl. fúrt, vagy damilos kerethez? 
 • Mennyire legyen hatékony a felületkezelése? Mennyire álljon ellen a karcolódásoknak, mennyire legyen könnyen tisztítható, fogják-e használni digitális eszközök előtt? 

És ha azt gondolhatnánk, hogy ezek után már csak sikerül árat hallanunk, jön a következő kérdés: “milyen csatorna szélességgel szeretné használni?” 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ezzel nem foglalkoznak annyira, pedig a pontos dioptria után ez az egyik legfontosabb tényező, főleg első multifokális szemüvegnél. 

Mit is jelent ez pontosan? A multifokális lencsék, elkészítési technológiájuk miatt, nem nyújtanak teljes szélességben éles képet, főleg közeli és munka távolságban. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a feljelölt kitekintési pont körül egy úgynevezett csatornában tiszta a kép, de ahogy haladunk a lencse széle felé, egyre inkább veszít az élességből. Pl.olvasásnál nem elegendő szemmozgással követni a sorokat, szükséges egy enyhe fejmozgás is hozzá. Minél szélesebb a csatorna, annál szélesebb az éleslátás tere, annál kevesebb a homályosabb rész. Szintén van, aki ezeket bekategorizálja keskeny, közép és széles csatornásnak, pedig ennél sokkal több lehetőség közül lehet választani, annak függvényében, hogy mennyire él aktív életmódot, esetleg sportol-e, vagy legtöbbet a számítógép, esetleg egy jó könyv előtt tölti az idejét. Kollégáink mindezekre rá fognak kérdezni, mielőtt egy árat kalkulálnának, hiszen az a célunk, hogy megelégedve, örömmel viselje multifokális szemüvegét.

Kérdések, mielőtt árajánlatot kérne:

 • Volt már multifokális szemüvege?
 • Ha nem ez az első, tud-e esetleg a meglévő csatorna szélességéről információt, vagy van-e hozzá eredetiséget igazoló kártya?
 • Milyen munkavégzéshez használja?
 • Mennyire él aktív életmódot? (sportol, autót vezet, kertészkedik, stb.)
 • Használ-e, és ha igen, mennyi időt tölt digitális eszközökkel (számítógép, tablet, mobiltelefon)
 • Inkább beltéren, vagy kültéren használja majd többet?
 • Mennyi időt tölt olvasással?
 • Szükség van-e speciális felületkezelésre, pl. portaszító réteg, vagy fényre sötétedő lencse?
 • Tudja-e mekkora dioptriára van szüksége (távoli-olvasó), vagy milyen volt az előző szemüvege?

Mielőtt rászánná magát, hogy egy árajánlatot szeretne kérni, érdemes ezeket a kérdéseket feltenni önmagának, és az ezekre adott válaszait megosztani a látszerész kollégával. Így sokkal gyorsabban és pontosabb választ kaphat eredendő kérdésére: “Mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?”

Gáll Róbert