A felnőttkori látásproblémák egy része már gyermekkorban kezdődik, és sokszor azért növekedhet extrém méretűvé, mert a szakemberek vagy a szülők nem vették időben észre az árulkodó jeleket, vagy nem erőltették a felírt szemüveg használatát. Interjúnkban Dr. Cselovszki Katalin szemorvost kérdeztük a gyermekkori látásproblémák okáról, jeleiről és arról, hogy mit tegyünk, ha kiderült: gyermekünknek szemüvegre van szüksége.

-Iskolakezdés előtt, szülőként mire érdemes figyelni, mik azok a jelek, amikből kiderülhet: gyermekünknek látásproblémái vannak?

– Nemcsak iskolakezdés előtt, hanem általában is érdemes figyelni a gyerekeket. Figyelmeztető jel lehet, ha közel hajol a rajzához, a könyvhöz, vagy a televízióhoz, de árulkodó lehet a tanulási nehézség, a betű-szám tévesztés, illetve a magatartás- problémák is.

– A gyerekek nem szólnak maguktól, ha látásproblémáik vannak?

-Nem, legalábbis addig nem, amíg kicsik. Az iskolában már jelzik, hogy nem látják a táblát, vagy feltűnhet, hogy tévesztenek. A pedagógus feladata is, hogy ilyenkor szakemberhez tanácsolja, hiszen nem minden esetben áll olvasási nehézség a tévesztés hátterében, sokszor ez már látásproblémára utalhat.

– A digitális eszközök elterjedése óta több lett-e a látásproblémás gyermek?

– Egyértelműen! A rövidlátás kifejlődését gyorsíthatja a digitális eszközök használata, igaz, ez inkább akkor lehetséges, ha már eleve látásproblémája van a gyermeknek. Egy felmérés szerint európai és afrikai gyerekek között hatalmas a különbség a rövidlátásban, de hasonlóan magas a különbség az európai és japán gyerekek között is. A japán gyerekek sokkal több időt töltenek a digitális eszközök előtt, mint az európaiak, ahogy azok is több ilyen eszközt használnak, mint az afrikaiak. De nemcsak a digitális eszközök okozhatják ezt, hanem a sok olvasás is.

– Mit tehet a szülő, ha ezeket a jeleket felismeri?

– Azonnal szemészeti vizsgálat szükséges gyerekszemészeten. Ez azért lényeges, mert a gyerekek szeme még nagyon alkalmazkodóképes, így azt csak speciális módon lehet mérni. Fontos, hogy ha kiderül a probléma, feltétlenül használnia kell a felírt szemüveget vagy takarást, mert sok későbbi kellemetlenséget előzhet meg ezáltal. Ma már nem ciki a szemüveg vagy a szemtakaró, mint 20-30 éve, ne hagyjuk tehát, hogy gyerekünk szeme tovább romoljon.

– Ez a romlás, amennyiben idejében észrevették, megállítható?

– Sajnos, a romlás rövidlátók esetében nem állítható meg, de le lehet azt lassítani, a mértékét csökkenteni. Ez a folyamatos látásromlás általában a növekedési időszak végéig tarthat (távollátás, kancsalság esetében ez nincs összefüggésben a növekedéssel). Azt azonban érdemes tudni, hogy ha nem kezd el a gyerek szemüveget használni, akkor olyan látásromlás következhet be, ami mértékében sokkal nagyobb lehet, mintha szemüveget viselne, és ez akár későbbi pályaválasztásnál is gondot okozhat.

Fontos tehát a jelek időbeni észlelése, azonnali szemvizsgálat, és a felírt szemüveg feltétlen használata. Ha ezeket szem előtt tartjuk, sok kellemtelenségtől és egészségügyi problémától kímélhetjük meg gyermekünket a jövőre nézve.